logo-header

 
 
Bereikbaarheid, Reisweerstandmatrix/tabel

 

Een reisweerstandmatrix/tabel bevat relaties tussen herkomstlokaties en bestemmingslokaties met bijbehorende reisweerstanden van de route met de laagste weerstand.

Deze matrices/tabellen kunnen worden gegenereerd op basis van:

- weerstanden hemelsbreed en/of

- over een (wegen)netwerk.de weg, zie de dijkstra functie.

Bij herkomst/bestemmingsmatrices/tabellen gaat het vaak om gebieden als PC 4 zones of CBS wijken, maar ook weerstanden voor afzonderlijke woningen en/of voorzieningen zijn regionaal en zelfs landelijk mogelijk.

Matrix versus Tabel

figuur 1: Matrix(links) versus Tabel(rechts)weergave met als weerstand (Impedance) de reistijd in minuten

In de matrixweergave is het aantal kolommen gelijk aan het aantal rijen. De eerste rij en de eerste kolom bevatten headers. De overige cellen bevatten de impedances voor de combinatie van rij en kolom header.  

In de tabelweergave wordt de informatie in tabelvorm weergegeven. In het voorbeeld bevat de weegave 3 kollommen, te weten:

  • herkomstlokatie (OriginPC4)
  • bestemmingslokatie (DestinationPC4)
  • reisweerstand (Impedance)

Als alle herkomst-bestemmingsparen worden opgenomen, is het aantal records gelijk aan het aantal herkomstlokatie vermenigvuldigd met het aantal bestemmingslokaties. Voor een pc4 tabel betekent dit dus ongeveer 4 duizend * 4 duizend = 16 miljoen records.

De tabelweergave is ook geschikt voor matrices waarbij niet alle combinaties zijn opgenomen, maar waarbij bijvoorbeeld op basis van de impedance wordt afgekapt (denk aan alleen combinaties van herkomst/bestemmingslokaties met een afstand van minder dan 1 km of op minder dan 15 minuten reizen).

Voorbeeld:

Object Vision heeft RW matrices en tabellen voor pc4 gebieden gemaakt op basis van OSM, NWB en BAG data. Neemt u gerust contact met ons op indien u geïnteresseerd bent in een vergelijkbare matrix voor een andere regio indeling (bijvoorbeeld op wijk, buurt, PC6 niveau), modaliteit (snelverkeer/langzaam verkeer), herkomst- of bestemminglokatieset of reisweerstand.

 


OBJECT VISION BV
Vrije Universiteit
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam
The Netherlands

tel: +31 (0)20 598 9083
fax:+31 (0)20 598 9904